Over Hanne van
The Gentle Kidd
Mijn persoonlijke verhaal
Ik ben Hanne, mama van Oliver (’21), pedagoge en holistisch slaapexpert. Toen ik mama werd van Oliver, stond mijn wereld op z’n kop. Slaap ging helemaal niet volgens de verwachtingen en dit maakte me erg onzeker. Ik ging op zoek naar antwoorden, maar de info die ik vond strookte helemaal niet met de kennis die ik had over jonge kinderen of met mijn eigen gevoel.
Oliver kon niet zelfstandig in slaap vallen en het voelde ook niet juist om hem dit ‘aan te leren’. Bovendien dacht ik dat hij veel te vaak ontwaakte ’s nachts en was er veel onbegrip vanuit mijn omgeving, die zich afvroeg of hij ‘nu nog niet doorslaapt?’. Ik vond antwoorden in de internationale Babyled Sleep & Wellbeing opleiding waar de nadruk lag op een ontwikkelingsgericht perspectief op slaap. Verder volg ik al jaren de meest recente wetenschap op over ontwikkeling bij het jonge kind. Gecombineerd met mijn opleiding en ervaring als pedagoge kon ik zo een eigen puzzel leggen over waarom slaap niet altijd ontwikkelt zoals we ‘verwachten’.
Ik ging ook zelf aan de slag met de kennis uit de opleiding en dit gaf me weer volop vertrouwen en rust! Al snel zagen we ook een grote vooruitgang in de slaap van mijn zoontje. Ik hoop jou net zo te kunnen informeren, inspireren en versterken in het ouderschap.
Ik woon samen met mijn man, Niels en mijn zoontje, Oliver in North Carolina, Verenigde Staten. Daar genieten we vooral van veel buiten zijn en ons huis omringd door natuur. Hoewel ik eigenlijk opgroeide als een echte ‘people pleaser’, maakte ik de laatste jaren vooral eigenwijze keuzes. In het ouderschap is dat niet anders. Ik hanteer daarbij vooral wat goed voelt, wat werkt voor ons unieke gezin en wat ik weet uit wetenschap rond de ontwikkeling van het jonge kind. Zo kiezen we bijvoorbeeld voor aan trager leven, voor halftijds samen slapen met onze kleuter en huisonderwijs.
Mijn professionele ervaring
In 2012 studeerde ik af als Master Pedagogische Wetenschappen aan KULeuven. Ik startte mijn carrière als leidinggevende in de kinderopvang. Ik zag daar al hoe groot de nood was aan meer steun voor ouders en begeleiders rond wat we kunnen verwachten van jonge kinderen en hoe we beter kunnen afstemmen. Van daaruit groeide heel snel mijn interesse in de socio-emotionele ontwikkeling van het jonge kind en de ouder-kind relatie. Het werd het thema waarin ik me tijdens mijn hele carrière steeds weer opnieuw in ging verdiepen.
Verder werkte ik ook als ondersteuner in het kleuteronderwijs en als leraar in het secundair onderwijs, waar ik lesgaf aan toekomstige opvoeders en kindbegeleiders. Ik woonde ook enkele jaren in regio Washington DC in de VS en werkte daar mee aan het beleid en de opening van een nieuwe private kleuterschool. Bovendien ben ik iemand die me blijvend zal bijscholen en informeren en blijf ik bij met de laatste nieuwe onderzoeken over slaap en de ontwikkeling van het jonge kind. Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik een ruime kennis heb, die ik kan inzetten bij het informeren en begeleiden van ouders en zorgverleners. Als mama kan ik me bovendien perfect inleven in jouw situatie.
Mijn focus en expertise ligt bij het emotioneel welbevinden van het jonge kind, het versterken van de ouder-kind relatie, gehechtheid en algemene ontwikkelingspsychologie van het jonge kind.
Al deze kennis en ervaring bundelde ik in 2024 in een revolutionair slaapboek ‘Zachte Nachten’, dat ik schreef samen met Anouk Van Nuffel met Uitgeverij Lannoo. Dit wetenschappelijk onderbouwde boek bevat alle info die elke ouder hoort te weten over de ontwikkeling van slaap bij jonge kinderen.
Ik bekijk het hele plaatje. Hechting en de ouder-kind-verbinding staan voorop. Zelfstandig inslapen is geen voorwaarde voor betere slaap en slaapbegeleiding is nooit een one size fits all. Elk kind heeft unieke slaapnoden.
Mijn visie op slaap
Als pedagoge en holistisch slaapexpert is mijn uitgangspunt steeds de ouder-kindrelatie. De hechting van het kind, de verbinding tussen ouder en kind en de ouderlijke intuïtie staan in onze huidige maatschappij erg onder druk. Mijn doel is allereerst net die elementen te bevorderen en versterken.
Wat doe ik wel
- Ik bekijk alle puzzelstukjes die een rol spelen bij slaap (en dat zijn er veel!) a.d.h.v. een grondige intake-analyse
- Ik verwijs door wanneer ik een vermoeden heb dat er meer aan de hand is (zoals bv. slaapapneu of een ijzertekort)
- Ik informeer over biologisch normale slaap en wat we ontwikkelingspsychologisch kunnen verwachten van een kind op een bepaalde leeftijd
- Ik optimaliseer slaap door de unieke slaapnoden van je kind te ontdekken
- Ik houd rekening met jouw draagkracht en het unieke ritme van jouw gezin
- Ik neem, indien van toepassing, de borstvoedingsrelatie en -doelen in rekening
- Ik geloof dat vele kleine stapjes kunnen leiden tot een grote verandering
- Ik versterk je intuïtie en gevoel, ik laat de keuze bij jou
Kortom: Ik versterk de ouder-kind verbinding en geef jou handvaten om slaap op lange termijn te bevorderen.
Wat doe ik niet
- Slaap of zelfstandig inslapen ‘aanleren’. Slaap is een biologische functie en kan niet worden aangeleerd.
- Ik geef geen garanties, valse hoop of loze beloftes.
- Ik leg je geen regels op: je reageert te allen tijde op je kindje zoals dat goed voelt voor jou
- Ik werk niet met vooropgestelde of leeftijdsgebonden schema’s of ritmes voor slaap en voeding
- Ik werk met geen enkele vorm van slaaptraining, ook niet de milde vormen
- Ik zal nooit scheiding tussen ouder en kind inzetten als middel om zelfstandig slapen te bevorderen
- Ik geef je geen te volgen stappenplan, maar wel inspirerende en concrete adviezen om mee te experimenteren
Mijn uitgangspunt is dat verbinding en emotionele veiligheid bij het slapen voorop staan. Slapen moet aangenaam zijn en veilig voelen, pas dan lukt het om je eraan over te geven. Bovendien weten we uit psychologisch en neurowetenschappelijk onderzoek dat kinderen enerzijds een drang hebben tot ontwikkelen en anderzijds zeer immatuur geboren worden.
Onze maatschappelijke obsessie met vroege zelfstandigheid zet ruis op de ouderlijke intuïtie en creëert onrealistische verwachtingen t.a.v. het jonge kind. Baby’s en jonge kinderen hebben nood aan een kalme vertrouwde volwassene die sensitief en responsief gaat reageren. We weten verder ook dat zelfstandig in slaap vallen geen voorwaarde is voor betere slaap. Daarom is dit nooit mijn uitgangspunt. Elk kind zal evolueren naar zelfstandig inslapen, wanneer daar voldoende vertrouwen en maturiteit voor is.
Voor quick fixes en ‘leren doorslapen’ ben je hier niet aan het juiste adres. Er kan echter wel heel wat geoptimaliseerd worden door holistisch te kijken naar slaap en de unieke slaapnoden en behoeften van het kind in rekening te brengen. ‘Veranderen wat niet langer werkt’, is altijd mogelijk!
Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!
Liefs,
Hanne