Een lange reis bij jonge kinderen
In april verhuisden we naar de Verenigde Staten. We hadden een vliegreis van 8u voor de boeg, een tijdsverschil van 6u te overbruggen en nog een autorit van 5u vooraleer we onze nieuwe bestemming, ons nieuwe huis, zouden bereiken.
Met een heel actief kind dat niet zomaar overal slaapt, was dat een behoorlijke uitdaging. Ik ging op voorhand op zoek naar tips en handvaten en gebruikte mijn kennis over slaap om de reis zo vlot mogelijk te laten verlopen. Benieuwd hoe dat ging (nee, niet zoals verwacht of gehoopt) en ook op zoek naar tips? Dan zit je bij deze blog goed!
Een voorbereidend verhaal
Voor onze reis had ik Oliver goed voorbereid, zodat hij wist wat te verwachten. Onze vlucht vertrok rond de middag en we kwamen in de namiddag aan in Washington DC (20u30 Belgische tijd). We hadden Oliver op de verhuis, en dus ook de vlucht, voorbereid door middel van een verhalenboekje. Daarin stond ook uitgelegd hoe de vlucht zou verlopen. Maar eerlijk, op 2 jaar blijft dat abstract en kan je je uiteraard niet inbeelden hoe het is om 8u lang ‘vast’ te zitten op een vliegtuig. Toch bleek dat boekje te helpen, omdat we moeilijke dingen wel voorspelbaar hadden gemaakt en zo makkelijker te aanvaarden waren in het moment.
Deze belangrijke elementen stak ik in het verhaal:
– De magie van een vliegreis: het vliegen tussen de wolken, de leuke grote zitjes (althans voor kinderen lijken ze groot), de reusachtige vleugels,…
– Een eigen zitje: vanaf 2 jaar moet een kindje op een eigen zitje zitten bij het opstijgen, landen en bij turbulentie. Dit had ik uitgebreid besproken met Oliver. Hij koos ervoor om tussen ons in te zitten (zijn keuze).
– Rondwandelen, maar soms ook niet… Ik had uitgelegd dat we soms de riem moeten aandoen en blijven zitten en dat we op andere momenten konden rondwandelen in het vliegtuig. Dit begreep hij goed wanneer het zover was.
Leuke boekjes om je kindje voor te bereiden, zijn de ‘toddler prep’ boekjes die wij gebruikten. Ze zijn Engelstalig, maar je kan makkelijk de tekst aanpassen.
Bezigheden op de vlucht (of voor een autorit)
Of je nu een lange autorit of vlucht voor de boeg hebt, met jonge kinderen kan dit best een uitdaging zijn. Wij vermijden waar kan schermtijd, simpelweg omdat we merken dat Oliver hier snel overprikkeld van wordt (dit is echter bij elk kindje anders). Op het vliegtuig was dit, helaas, niet anders. De schermpjes werden gebruikt, maar maakten de vlucht eigenlijk alleen maar moeilijker. Hij kon er maar kort op focussen en het was overstimulerend. Ik kan me echter voorstellen dat dit bij andere kindjes wel goed werkt, dus kies vooral zelf in hoeverre je daarvan gebruik wil maken.
Hier zijn alternatieven op schermen die wel goed werkten bij ons (Oliver was 26 maanden op het moment van de vlucht):
- Stickerboekjes: we kochten enkele nieuwe stickerboekjes en deze hielden hem telkens goed bezig. Daarmee bedoel ik: 15-20 minuutjes per keer.
- Bouwmateriaal: duplo en magnatiles zijn hier super populair. Ik stak deze in de twee weken voor vertrek weg, zodat ze weer wat nieuwer zouden aanvoelen tijdens de vlucht.
- Boekjes: we hadden 3 nieuwe boekjes om op de vlucht te lezen, ook een aanrader! Kies zeker voor boekjes die in het interesseveld van je kindje liggen op dat moment.
- Tekenbord: we brachten een uitwisbaar tekenbord mee en dat was echt een hit!
- Yoto Audio Player: Dit had mijn man op voorhand aangekocht in Amerika en Oliver was helaas nog net iets te jong om het echt goed te gebruiken. Het bracht wel even entertainment. Dit wordt gebruikt met hoofdtelefoon dus daar moesten we even op oefenen en aan wennen. Het leuke is dat je zelf kaartjes kan aanmaken en we dus liedjes en zelf ingesproken verhaaltjes voor Oliver hadden. De kaartjes die je kan aankopen zijn niet beschikbaar in het Nederlands. De kaartjes met dierengeluiden en kinderliedjes hadden het meest succes, maar Oliver had nog veel hulp nodig met het bedienen van de Yoto.
- Snacks: spreekt voor zich, denk ik…. Telkens een activiteit op zich!
Moesten we nog eens vliegen zou ik eventueel nog wat extra kleine nieuwe speeltjes meebrengen. Ik ben ook wel fan van Montessori achtige ‘busy books’. Die laatsten gebruikten we tijdens een lange autorit naar Zwitserland toen Oliver 15 maanden was.
Hier nog wat inspiratie per leeftijd:
< 12 maanden: sensorische materialen, bijtringen, oorzaak-gevolg speeltjes met bv. knopjes, (geluiden)boekjes en voelboekjes, push pop bubble speeltjes, muziek, een bal, knuffeltjes…
12-24 maanden: Duplo, SmartMax dieren, raamstickers, (geluiden)boekjes, muziek, kort luisterverhaal, doe-boekjes, Timio audioplayer, fidget speeltjes, push pop bubble speeltjes, …
24-36 maanden: Duplo, Magnatiles, SmartMax, houten schroeven, stickerboekjes, (geluiden)boekjes, muziek, luisterverhalen, Timio audioplayer, memory spel, magnetische visjesspel, magneten boek, pop of knuffeldier, autootjes, doosje met diertjes, …
36 maanden +: Bouwmaterialen, Magnatiles, reisspelletjes, stickerboeken, kleur- of tekenboeken, luisterverhalen, Timio audioplayer, dokterstasje met ‘zieke’ knuffel en echte pleisters of ander tasje met verrassend speelgoed, verrekijker, rijgspel (met opbergdoos), popjes voedingsset, Geomag blokken,…
Wat laat ik de volgende keer thuis?
We kochten een Stokke Jetkids koffertje in de hoop dat dit zou helpen om te slapen op de vlucht (je kan er een soort bedje van maken). Dat viel in ons geval echter zeer hard tegen. Het is al een chaos om met al je spullen het vliegtuig op te geraken en deze allemaal weg te steken. Daarbij komt dat wij het bedje pas mochten opstellen eens we opgestegen waren en het echt niet zo gemakkelijk op te stellen was. Het was een gedoe, zeker met alle spullen die we nog weg te steken hadden en weinig plaats, dus hebben we de bedjesfunctie uiteindelijk niet gebruikt.
Het was wel heel erg leuk voor Oliver om doorheen de luchthaven te cruisen op het zitje. Alleen al daarom overweeg ik het toch mee te nemen een volgende keer… Maar al bij al de aankoop niet waard voor ons.
Kleine speelgoedjes die makkelijk vallen en verloren geraken zijn ook af te raden. In principe heb je dit met Duplo ook wel voor, maar dat woog hier niet op tegen het entertainment dat dit wel geboden heeft!
Slaap
En dan natuurlijk de hamvraag: hoe ga je om met slaap? Dit zal erg afhangen van de timing van je vlucht, de eigenheid van je kindje en je eindbestemming.
Ik kan je vertellen hoe het bij ons ging (niet zoals gehoopt). We waren vroeg wakker om tijdig onze vlucht te halen en Oliver was heel moe. Hij viel, heel plots, bij het taxi-en en dus nog voor het opstijgen in slaap. Het was rond zijn normale dutjesuur, 12u ’s middags, dat hij in slaap viel. Hij sliep door het opstijgen (dat was veelbelovend) heen, maar werd vervolgens 45 minuten later weer wakker (omdat ze rondkwamen voor drankjes en we luid aangesproken werden). Pogingen hem weer in slaap te voeden mislukten.
En dat was dat voor slaap voor de overige 7u van de vlucht. Slik.
Dit kwam uiteraard ook door de timing van onze vlucht, die overdag plaatsvond. Als je de optie hebt om een nachtvlucht te doen, dan zou ik dat doen. De slaapdruk en het circadiaans ritme zorgen er dan samen voor dat slapen een tikje gemakkelijker wordt, zelfs op een vreemde plek.
Verder zou ik ook aanraden om het slapen vooral los te laten en te ‘laten gebeuren’ tijdens een vliegreis of autorit. Als je vermoeidheidssignalen ziet, kan je een kort ritueeltje en/of slaapassociatie gaan aanbieden en kijken of je kindje klaar is voor een slaapje. Lukt het niet? Probeer dan vooral rustig te blijven en in te zetten op een ontspannen sfeer. Stress is een killer voor slaap en voor rust in het algemeen. Kleintjes pikken dit heel snel op en het gaat je zeker niet verder brengen. Zet dus eerst en vooral in op je eigen zenuwstelsel reguleren en kalmeren, zodat je kindje mee kan profiteren van jouw golf van ontspanning.
Reis je naar een bestemming met een andere tijdszone? Dan zou ik, vanaf aankomst, proberen je zo snel mogelijk aan te passen aan de nieuwe tijdszone. Tijdens de reis (vlucht of rit) zou ik slaap laten gebeuren zoals het uitkomt, simpelweg omdat daarover stressen de zorgen echt niet waard zijn.
Eens aangekomen kan je handig gebruikmaken van licht/donker, nieuwe of net vertrouwde prikkels om je kindje te laten aanpassen. Meer hierover later in een post over jetlag.
Veel succes met je reis!
Liefs
Hanne