Ontvang gratis
tips & tricks

SOS Vroege vogel

Heb jij een kindje dat altijd vroeg wakker wordt (lees: voor 6u ’s morgens)? Dan kan je in deze blogpost enkele tips vinden om je op weg te helpen naar latere ochtenden…

Sommige kindjes zijn van nature uit vroege vogels en doen het beter met een wat vroege bedtijd en vroeg ontwaken. Maar uiteraard moet het ook haalbaar blijven voor jou en daarom stellen we dat in het algemeen een ontwaak tijd van minimaal 6u een haalbaar doel kan zijn.

 

Wat is de oorzaak van
vroeg ontwaken?

Het is niet mogelijk om een simpele oorzaak aan te duiden voor vroeg ontwaken. Elk kindje is uniek en er spelen vaak verschillende puzzelstukjes mee.

 Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn:

       Je kindje slaapt nog overdag (er worden nog dutjes gedaan) en neemt daarom minder nachtslaap. Een kindje dat overdag veel slaap wegslaapt, zal minder slapen tijdens de nacht. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je past hier dan best wel de bedtijd op aan.

       Bedtijd is te vroeg, ongeacht of er een dutje gedaan wordt. Je kindje heeft bijvoorbeeld maar 10,5u slaap nodig in de nacht en gaat slapen om 19u. Dan zal je kindje van nature uit ontwaken om 5u30…

       Je kindje is oververmoeid. Soms kan een cyclus van vroeg ontwaken ontstaan wanneer je kindje oververmoeid is. Wanneer er te weinig geslapen wordt, zou er meer cortisol worden aangemaakt wat zou kunnen leiden tot vroeg ontwaken.

       De omgeving is niet afgestemd. De kamer van je kindje is bv. te licht of er zijn geluiden die je kindje wakker maken. Misschien heeft je kindje gewoon honger of een natte luier. Allemaal goede redenen om (te) vroeg te ontwaken. Omdat de slaapdruk tegen de ochtend behoorlijk afneemt, wordt het ook moeilijker om weer in slaap te vallen.

 

Wat kan je doen?

Je denkt best eens na over de oorzaak van vroeg ontwaken en dan kan je aan de slag gaan met een oplossing. Mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld: het ritme verschuiven (latere bedtijd of net een vroegere bedtijd), de dagslaap inkorten, meer voeding of een avondsnack voor bedtijd aanbieden,…

 

Aandachtspunten bij het ritme verschuiven

De meest voor de hand liggende tip is die van het ritme van je kindje te gaan verschuiven. Wanneer jouw kindje consistent vroeg wakker wordt, dan kan het verlaten van het ritme helpen.

Wanneer er minder dagslaap wordt genomen, volgt er meer slaap in de nacht. Wanneer een latere bedtijd wordt aangeboden, volgt een latere ochtend.

Simpel, toch? Niet altijd, helaas…

Wanneer een kindje al lange tijd wakker wordt op een bepaald (vroeg) uur, zit dit zo ingebakken in het lichaam. Het ene kindje is hier gevoeliger voor dan het andere en dat heeft te maken met temperament. ‘Voorspelbaarheid in ritme’ is namelijk een temperament kenmerk: het ene kindje valt snel in een vast ritme, het andere kindje net niet. Het ene kindje zal zich makkelijk aanpassen aan een nieuw ritme, voor het andere vraagt het heel wat tijd en geduld.

Het belangrijkste om te weten, is dat het schuiven van de ochtend niet meteen zal volgen wanneer je een latere bedtijd aanbiedt. Het kan tot twee weken duren zelfs eer de ochtend volgt. Bovendien kan je kindje tijdens het proces van ritme verschuiven mogelijks oververmoeidheid opbouwen. Daarom is het best om in kleine mini-stapjes te werken en goed te kijken naar de signalen van je kindje. Zo kan je bijvoorbeeld bedtijd elke 3-4 dagen met 10 minuutjes verlaten, om dan enkele dagen te blijven hangen op dezelfde bedtijd en daarna weer verder te schuiven. Zo geef je je kindje de kans om heel geleidelijk aan het ritme te verschuiven, zonder het risico op teveel oververmoeidheid op te bouwen. Geef dit proces dus vooral tijd en forceer het niet door te snel te gaan schuiven.

En weet ook: gevoelige kinderen doen er vaak een stuk langer over om hun ritme te gaan verschuiven. Ga daar dus vooral extra traag en neem pauzes in het schuiven wanneer dat nodig voelt.

Bekijk ook zeker de andere mogelijke verklaringen, zoals teveel licht of honger als oorzaak voor het ontwaken. Opnieuw in slaap vallen met honger is erg moeilijk. Geef je baby of peuter dus gerust een melkvoeding in de vroege ochtend om hen zo te helpen weer in slaap te komen.

Sommige baby’s en peuters gaan door een fase van vroeg ontwaken wanneer ze sterk aan het ontwikkelen zijn (een groeispurt of sprongetje). In dat geval gaat het vroeg ontwaken vaak vanzelf weer over.

 

Ga jij aan de slag met het schuiven van het ritme?

 

Veel succes!

Liefs

Hanne

 

 

Leave a Reply

Misschien ook interessant voor jou