Ontvang gratis
tips & tricks

Veilig samen slapen met je baby of kind

Samen slapen is een ‘hot topic’. Ouders die kiezen voor samen slapen krijgen uit veel hoeken kritiek: het zou gevaarlijk zijn, slechte gewoontes creëren en zelfs de ontwikkeling naar zelfstandigheid schaden. Stuk voor stuk zijn dit mythes, die een gebrek aan onderliggende kennis weerspiegelen. Samen slapen is een heel fijne optie voor ouders en kinderen die zo het meeste slaap verkrijgen. 

 

Veilig samen slapen: hoe doe je dat?

 

Samen slapen is de biologische norm en overal ter wereld slapen gezinnen samen met hun baby’s en kinderen. In onze Westerse wereld echter, is het extra van belang om veiligheidsvoorschriften in acht te nemen wanneer we onze baby bij ons in bed nemen. Deze voorschriften zijn van toepassing op baby’s tot minimaal 1 jaar en zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wil je meer info over veilig samen slapen en al het onderzoek hier rond? Dan verwijs ik je graag door naar het boek ‘Veilig slapen met je baby’ van Dr. James McKenna.

 

Basisregels samen slapen:

 

1.      Kies voor een stevige matras (geen waterbed of memory foam) en laat geen spullen rondslingeren in het bed. Houd kussens, lakens, dekens en knuffels weg van je kindje. Zorg dat je kindje niet kan vastrollen in spleten of gaten.

 

2.    Veilig samen slapen kan enkel in een rookvrij huishouden, wanneer er geen medicatie of alcohol gebruikt wordt.

 

3.    De baby is voldragen en verkeert in goede gezondheid.

 

4.    Kleed je baby niet te warm aan, een slaapzak is vaak niet nodig. Ga nooit je baby inbakeren en samen slapen!

 

5.    De ouder verkeert in goede gezondheid, is alert en bereid veilig te handelen.

 

6.    Er wordt overdag en tijdens de nacht borstvoeding gegeven. Er wordt geslapen in maternele houding en de baby ligt op de rug.

 

 

Extra overwegingen:

 

       Een (jonge) baby deelt idealiter geen slaapoppervlak met een ouder kindje. Je kan in een familiebed ervoor kiezen om een aparte matras of bed vast te maken aan het ouderlijke bed zodat je oudere kindje daarin kan slapen.

 

    De meest veilige optie is een borstvoedende moeder die samen slaapt in maternele houding met haar kind. Hoe jonger een baby, hoe belangrijker deze regel.

 

       Geef je kunstvoeding, borstvoeding via fles of ben je niet de dragende ouder en wil je toch samen slapen met je kindje, dan is de eerste keuze om te kiezen voor een co-sleeper of vloerbed met aparte matras (samen slapen via apart oppervlak).

 

    Heb je een kindje dat extra nabijheid nodig heeft (heel normaal) en waarbij slapen in een co-sleeper bv. (tijdelijk) niet lukt, dan kan je weloverwogen kiezen om alsnog samen te slapen (ook al ben je geen borstvoedende ouder). Zorg dan zeker dat de andere veiligheidsvoorwaarden strikt worden gevolgd en leg je kindje ook ter hoogte van de borst in maternele houding.

 

Wat met de link met wiegendood?

 

Ouders krijgen vaak de opmerking dat samen slapen risicovol is. Wanneer we de beperkte cijfers bekijken die er zijn, dan zien we duidelijk dat veilig samen slapen (rekening houdende met alle voorschriften en het uitsluiten van risicofactoren zoals vroeggeboorte of roken) een heel veilige optie is. Het meeste van het onderzoek dat er is maakt geen onderscheid tussen samen slapen op de zetel, onveilig samen slapen in bed of veilig samen slapen. Daarom zien we vaak sterk vertekende cijfers.

Wanneer we veilig samen slapen isoleren, dan zien we dat het risico op wiegendood heel laag is, namelijk: 1/16 400 vs 1/9100 om te sterven in een autogeval (cijfers zijn uit de VS- te vinden in het boek ‘Veilig slapen met je baby’ van James McKenna).

 

Het is jammer dat de voorschriften voor samen slapen niet gedeeld worden door de grote opvoedingskanalen, terwijl er wel gevaarlijke adviezen circuleren om je baby koste wat kost in bed te houden. Zo hoor ik nog al te vaak dat het advies wordt gegeven je baby in een ‘nestje’ te leggen in de co-sleeper voor meer geborgenheid. Dit is zeker geen veilige optie (er is verstikkingsgevaar, het oppervlak is te zacht en er is de kans op ‘rebreathing’) en in dat geval kies je dus beter voor veilig samen slapen in bed.


Verder zien we ook massaal dat ouders samen hun baby in de zetel (op de bank) of een (lounge)stoel slapen. Dat is echter ook zeer onveilig en opnieuw is het een veel betere optie om veilig samen in bed te slapen.

 

Wat met slaap op verplaatsing of uit logeren?

 

Ouders die kiezen voor samen slapen, krijgen zo vaak het verwijt dat ze een slechte gewoonte hebben gecreëerd. Niets is minder waar. De ouders voelden een nood: zij het bij hun kind of bij zichzelf (allebei geworteld in hun biologie- dus allesbehalve vreemd) en hebben die nood beantwoord. Het samen slapen op zich heeft geen slechte gewoonte gecreëerd, het is een afstemming op de noden die er op een bepaald moment zijn. En die noden verdwijnen niet plots op verplaatsing of als je kind uit gaat logeren.

 

Er zijn verschillende opties in dat geval:

 

       Slaapt je kindje overdag wel zelfstandig in een bedje of wil je hier naartoe werken? Dan lukt het misschien op verplaatsing of tijdens het logeren ook wel een nachtje zo.

 

   Op verplaatsing kan je proberen een bed zo veilig mogelijk te maken om alsnog samen te slapen, door bijvoorbeeld een matras op de grond te leggen en daar samen met je kindje te slapen. Een ouder kindje kan ook veilig tussen de ouders in slapen.

 

       Als je kindje uit gaat logeren, kies je liefst voor een persoon die je als ouder volledig vertrouwt. Ga op zoek naar een oppas die je kan volgen in je visie en die bereid is om ook veilig samen te slapen met jouw kindje. Goede communicatie en afspraken zijn belangrijk. Wacht als het kan tot je kindje minimaal 6 maanden oud is, 1 jaar is zelfs nog beter.

 

 

#wijslapensamen

en jij? 

Leave a Reply

Misschien ook interessant voor jou